Mokusho Zen Ház szombathelyi dojo

9700 Szombathely,
Szűrcsapó utca 24
Telefon: +36207790617
E-mail küldése

Tanítások

Zazen és orvostudomány / Részletek Taisen Deshimaru mester Igazi Zen c. könyvéből

Részletek Taisen Deshimaru mester Igazi Zen c. könyvéből

Részletek Taisen Deshimaru mester Igazi Zen c. könyvéből, Zen és tudomány fejezet, 91.oldal


Az 1960-as években a tokiói orvostudományi egyetem egyik laboratóriuma kutatást végzett Kasamatsu professzor irányításával. Ez a tanulmány sok új tény felfedezését segítette elő.

A vizsgálatok során az alábbi megállapításokra jutottak:


Az agy két nagy részre osztható: az egyik a kortex, vagyis az agykéreg, ami körülfogja a mélyebb agyszerkezetek által alkotott másik nagy részt, amely maga is több működő egységre osztható (középagy, kisagy, agytörzs).

Az ember fejbőrére helyezett elektródák segítségével érzékelhetők az agykéreg különböző pontjairól jövő igen gyenge elektromos hullámok. Elektroenkefalogrammnak (EEG) nevezzük azt a spontán elektromos tevékenységről készült felvételt, amelyet egyszerre vizsgálnak és rögzítenek a légzés elektrokardiogrammjával (EKG), az izomtevékenységgel (EMG), és a tenyér elektrodermogrammjával. Ezek a poligrafikus felvételek a vizsgálati alany éberségi állapotáról adnak tájékoztatást, és segítségükkel pontosan megállapítható, hogy az alany ébren van-e, vagy relaxációs állapotban, mélyen alszik-e, vagy álmodik. A különböző éberségi szinteken más-más EEG ritmusok az uralkodóak, amelyek sajátosan egy-egy tudatállapot fennállásához kötődnek.


Az elektrofiziológiai ritmusok változásai zazen közben

 

Míg a mentális tevékenységgel töltött ébrenlét ritmusainak kilengése csekély és sűrű frekvenciájú (ezekez béta ritmusoknak hívják), addig nagyobb amplitúdójú (alfa ritmusú) hullámok jellemzőek az éber figyelem álmosság nélküli állapotára, a mély alvást pedig a lassú, nagy kilengésű (delta) hullámokról ismerhetjük fel.

Zazen gyakorlás közben a légzés lelassul, akár percenként 4-6 légzésre is csökkenhet, szabályossá válik, miközben a szívverés általában felgyorsul. A tenyéren mért elektrodermogramm az ismétlődő auditív ingerekre nem mutat ki csökkenő reakciókat, az ingerekre adott fiziológiai válaszok nem gyengülnek. Ezek az elektrofiziológiai változások azt mutatják, hogy a vegetatív idegrendszer funkciói megerősödnek és rendezetté válnak: a vegetatív idegrendszer a mély, kéreg alatti struktúrák tevékenységéhez kapcsolódik. Ezeket a módosulásokat az összpontosítás intenzívebb állapotának tudhatjuk be, amely az alany különösen tudatos légzése révén jön létre.

A legszembetűnőbb módosulás az agykéreg tevékenységében és az EEG ritmusában észlelhető. Az az alany, aki zazenben ül, a béta aktivitású éber állapotból átlép egy meditációs állapotba, amelyre a nagy amplitúdójú és alacsony frekvenciájú alfa ritmus (lassú alfa) tartósan jellemző lehet; ez főleg a nyakszirti területen, és a fali lebenynél nyilvánul meg. Az agykéreg elektromos működésében mutatkozó tartós stabilitás úgy jelenik meg, mint az agykéreg „relaxációja”, amely végig megmarad a zazen gyakorlás alatt. Ennek az igen jellegzetes elektromos tevékenységnek valószínűleg abban rejlik a kiváltó oka, hogy az alany teljességgel mellőz mindenféle mentális munkát, gondolatot érzelmet, külső érzetet, ehelyett nyugalmat, békét, pihenést él át.


A Japán Orvostudományi Akadémia további megfigyelései:

- Zazen közben javul a vérkeringés, akár 20-40 százalékkal is. A hipofízisből, a pajzsmirigyből és a mellékvesékből felszabaduló hormonok mennyisége nő, ahogy a sejtek tevékenysége is

- A kalóriaigény lecsökken. Az elfogadott normális napi szükséglet nagyjából kétezer kalória, de zazennel naponta csak ezer kalóriára van szükség, és a test melegérzete még nagyon hűvös helyiségben is megmarad.

- Ha a belső szervek – gyomor, máj, belek, vese, lép – rosszul működnek, rendbejönnek. Akárcsak a gerinc, ami oly gyakran rossz állapotban van a nyugati embereknél.

- A kívülről érkező erőteljes ingerek hatásai gyengülnek, így kikerülhetünk a hatásuk alól, nem terhelnek úgy le bennünket.


Kasamatsu professzor a következőket jelentette még ki a zazen alatt kimutatott elektroenkefalogramm kapcsán:

„ Az agykéreg izgatottsági állapota fokozatosan lecsökken, de eltérően attól, ami alvás közben történik. A zazen alatti összpontosítást felületesen nézve azonosíthatnánk a hipnotikus transszal, de az EEG különbségeket jelez a két állapot között. A zazen alatti elmeállapotban az ember nem hagyja figyelmen kívül sem a külső, sem a belső ingereket, hanem pontosan érzékeli őket. Az EEG világosan mutatja, hogy az ingerekre állandóan gyors válaszok érkeznek.”


E megállapításokból az derül ki, hogy a külvilág zavaró tényezői nincsenek hatással a zazenben ülő emberek tudatállapotára.
« Vissza az előző oldalra!
Mokusho Zen Ház szombathelyi dojo - Magyar