Mokusho Zen Ház szombathelyi dojo

9700 Szombathely,
Szűrcsapó utca 24
Telefon: +36207790617
E-mail küldése

Tanítások

Zazen és orvostudomány / A zazen az egészség mércéje

A zazen az egészség mércéje

Részletek Taisen Deshimaru mester Igazi Zen c. könyvéből, Zen és tudomány fejezetA zazen az egészség mércéje

 

Ha a zazen gyakorlása közben valamelyik testrészünkben fájdalom jelentkezik, az valamelyik belső szervünk rendellenes működésére utal. Természetesen nem a térdben, lábfejben, bokában jelentkező fájdalomról van szó, a gyakorlás elején mindenki érzi ezeket a fájdalmakat.

Ha viszont például a csípőtájékon vagy afölött jobboldalon mutatkozik fájdalom, akkor gyengeség, vagy betegség van az alábbi szervekben: vékonybél, hasi tájék, medence, méh vagy vese.

Ha közvetlenül a medence felett a jobb oldalon érzünk fájdalmat, akkor az a nemi szervek, a húgyhólyag, vagy a vastagbél gyengeségéről vagy betegségéről árulkodhat.

A lapockák alatti háti részen bal és jobb oldalon érzett fájdalom a gyomorral, a jobb oldalra eső terület a májjal van kapcsolatban.

Amikor az általános állapot nagyon rossz, fájdalom jelenik meg a gerincben, úgyhogy lehetetlen megőrizni a jó tartást anélkül, hogy ingert ne éreznénk a mocorgásra, fészkelődésre.

Ha a lapockában érzünk kellemetlenséget, akkor a tüdő és a szív érintett. Különösen ha a szív van rossz állapotban, a bordatájéki légzés lesz nehézkes, gátolt zazen közben.

Ha a légzés kényelmetlen a felső légutakban, köhögési ingerrel küszködünk, nyomást érzünk, fulladozunk, akkor a tüdő felső része és a légcső nincs jó állapotban.

A vállban megjelenő fájdalom a tüdő gyengeségére utalhat, de az agyból is eredhet, különösen, ha a nyakunk is fáj. Ilyenkor észrevehetjük, hogy zazen közben előrebillen az állunk.

Ugyanígy akkor sem tudjuk sokáig megőrizni a tartást, ha túl sok húst fogyasztunk. Ezért a zazenhez a legjobb a vegetáriánus és a gabonafélékből álló étrend.

A zazen gyorsan rendbe hozza és szabályozza a szimpatikus idegrendszert, és a váll idegrendszeri központját.

Ha zazen közben fájdalmaink vannak, akkor is folytatni kell, nem szabad elbátortalanodni, mert a zazen a fájdalom gyökerénél hat, teljességében, nem pedig a felszínen, ahogy a klasszikus orvostudomány teszi. A zazen révén a test gyökeresen átalakul. Ha állhatatosak vagyunk, megszűnik a fájdalom.


Hosszú tapasztalatom alatt megfigyeltem, hogy a tébécés betegek állapota, még azoké is akik vért köptek, megjavult néhány hónapnyi zazen gyakorlás nyomán. Természetesen jól megalapozott zazenről beszélünk, az ülés nehézségein túl. A mindennapi emberek bél – és gyomorproblémái nagyon könnyen meggyógyulnak. Ha nincs étvágyunk, három nap zazen meghozza. Napi két-három, harmincperces zazen elég ahhoz, hogy megszabaduljunk az enyhe tünetektől.

A szexuális aktivitás is újra rendbejön, a zazen révén felerősödik, sőt, ellenőrizhetővé válik.

Ha zazen közben erős vágy jelentkezik, az gyorsan meg is nyugszik. Az energia elmélyül, alapvető energiává, vagyis tökéletes életerővé válik.


Mesterem, Kódó Szavaki soha nem gondolt az egészségére, és nem is voltak sajátos módszerei az egészség megőrzésére. Csak azt ette, amit adtak neki, válogatás nélkül, folytatva a zazent minden nap, cél nélkül. Kilencven évig élt így, egészségesebben, mint a legtöbb fiatal.

„Gyakorlat teszi a mestert.” Nem szükséges tanulmányozni, vitatkozni, gyakorolni kell.

De semmiféle jutalomban sem szabad reménykednünk. Amikor zazent ülünk, tegyük cél nélkül, tárgy nélkül, eredmény elvárása nélkül. Ez nagyon fontos a mi szótó iskolánkban. Meg kell állítanunk az elmét, nem folytatni a gondolkodást. Nem szabad különleges érzéseket, vagy előre gyártott ideákat fenntartanunk. MUSOTOKU
« Vissza az előző oldalra!
Mokusho Zen Ház szombathelyi dojo - Magyar