Mokusho Zen Ház szombathelyi dojo

9700 Szombathely,
Szűrcsapó utca 24
Telefon: +36207790617
E-mail küldése

Az átadás vonala

D.) Mokusho Zeisler István

A mestere halálát követő tíz év során karizmatikus egyéniségével és rendkívüli energiával tartotta össze a sanghát, a közösséget. Vissza kívánt térni szülőhazájába, hogy elhozza a kesát és a zazen gyakorlását. Halálával Myoken mesterre hagyta azt a küldetést, hogy dōjōt alapítson Budapesten, valamit Deshimaru tanítását elterjessze Magyarországon és Kelet-Európában.

A szerzetesi név, amelyet Deshimaru mester Zeisler Istvánnak adott, a Mokusho (Csendes Fény, Csendes Felébredés). Ezzel a jelzővel illetik magát a zazent is, amelyet cél és szándék nélkül, bármiféle különleges technika nélkül gyakorlunk, amely tiszta és áttetsző a föld mélyétől az egek magasáig. Fény alatt azt a közvetlen, átfogó felismerést és bölcsességet értjük, ami akkor jelenik meg, amikor a csendben, a szilárd testtartás segítségével tudatunk visszatér természetes, eredeti állapotába.

A buddhák pontosan megmondják előre haláluk időpontját. Zeisler visszatért Budapestre, hogy a Dunába szórja két hónappal azelőtt elhunyt édesapja hamvait, majd megállás nélkül végigvezette az utat Budapesttől Párizsig, ahol tizenháron nappal később, 1990. június 8-án ő is meghalt, negyvennégy éves korában. Az átadás megjelent Magyarországon – Buddha, Dógen és Deshimaru zazenjének fénye felragyoghatott Kelt- Európában, Magyarországon.
« Vissza az előző oldalra!
Mokusho Zen Ház szombathelyi dojo - Magyar