Mokusho Zen Ház szombathelyi dojo

9700 Szombathely,
Szűrcsapó utca 24
Telefon: +36207790617
E-mail küldése

Az átadás vonala

A.) Bódhidharma

Bódhidharma volt az, aki elvitte a zent Indiából Kínába, de abbéli csalódásában,hogy senki sem értette tanításait, elvonult az északi hegyekbe, a Shaolin kolostorba, ahol arccal a fal felé fordulva, mozdulatlanul gyakorolt kilenc évig. Bódhidharma zazenje a végső igazság mély átélése, az igazi Satori. Egy zen mondás szerint a zazen a Bódhidharmával való egybeolvadást jelenti. A zazen az egység gyakorlata. Egység a saját testünkkel, annak sejtjeivel, egységben Bódhidharma bőrével, izmaival és velejével.

Bódhidharma beszéde:

Buddha a szanszkrit kifejezés arra, amit ti felébredettnek hívtok, aki megélte titokzatos módon a felébredést. Az, hogy éreztek, válaszoltok, felemelitek szemöldökötöket, pislogtok, mozgatjátok kezeiteket és lábaitokat - ez mind a titokzatos, felébredett természeteteket jelképezi. És ez a természet maga a tudat. A tudat viszont maga Buddha. Buddha viszont maga az Út. Az Út viszont maga a Zen. De maga a zen szó rejtélyes marad, mind a közönséges halandóknak, mind a tanult embereknek. A zen azt jelenti, hogy látni a saját magad természetét. Ha nem látjátok a saját természeteteket, akkor nincs zen.

Az, hogy megpróbáljátok elérni Buddha állapotát, a felébredést, az olyan, mintha meg akarnátok fogni a teret. A térnek ugyan van neve, de nincs formája. Az nem egy dolog,amit  meg lehet fogni, fel lehet emelni és le lehet tenni. Ezen a tudaton túl nem létezik Buddha. Buddha a tudat szülötte. Hogy lehetne ezen a tudaton túl Buddhát keresni? A múlt és jövő minden Buddhája csak erről a tudatról beszél. A tudat a Buddha és Buddha a tudat. A tudaton túl nincs Buddha és Buddhán túl nincs tudat. Ha azt gondoljátok, hogy van tudat Buddhán túl, akkor hol van az a tudat? Nem létezik egyetlen Buddha sem a tudaton túl, tehát minek kitalálni egyet? Nem ismerheted meg az igazi tudatodat, amíg becsapod saját magadat. Ameddig egy élettelen formához ragaszkodsz, nem lehetsz szabad. Az önámítás akkor sem használ nektek semmit, ha nem hisztek nekem. Ez nem Buddha hibája. Ennek ellenére az emberek az illúziók foglyai. Semmibe veszik azt, hogy a saját tudatuk Buddha, különben nem keresnének Buddhákat a tudatukon kívül.

Egy Buddha nem ment meg egy Buddhát. Ha a tudatot használjátok a Buddha keresésére, akkor nem fogjátok megtalálni. Amíg máshol keresitek Buddhát, nem fogtok ráébredni, hogy saját tudatotok a Buddha. Ne használjatok egy Buddhát arra, hogy imádjatok egy Buddhát. Ne használjátok arra a tudatot, hogy hívjatok egy Buddhát. Buddha nem énekel szútrákat, nem tart be fogadalmakat, nem szeg meg fogadalmakat. A Buddha nem tart meg és nem szeg meg semmit. Egy Buddha nem tesz jót és nem tesz rosszat.
« Vissza az előző oldalra!
Mokusho Zen Ház szombathelyi dojo - Magyar